Elegante renovatie

Kasteel Hontzocht in Beernem

Het Kasteel Hontzocht in Beernem, gebouwd in 1938, straalt als nooit tevoren. Een recente totaalrenovatie, inclusief schrijnwerk, herstelde het historisch gebouw in zijn oude glorie.

Brabantse inspiratie

Het Kasteel Hontzocht werd gebouwd in 1938 naar een ontwerp van de Brugse architect Maurice Vermeersch in opdracht van baron Paul de Giey-Parmentier. Het kasteel in Beernem zou een kopie zijn van het afgebrande kasteel dat de familie de Giey bezat in Lembeek bij Halle (Brabant). De enige verwijzing daarnaar is nog te vinden in de straatnaam Hontzochtsesteenweg.

Van woning naar bedrijf

Het kasteel was origineel gebouwd als eengezinswoning, maar diende ook vaak als familiale feest- en vergaderlocatie. De aantrekkelijke ligging in een groot bebost domein zat daar vast voor iets tussen. Door de jaren heen was het kasteel verouderd en dringend aan renovatie toe. Op vraag van de bouwheren werd het volledig herdacht, ook omdat het ondertussen een nieuwe functie had gekregen als administratieve zetel van het familiebedrijf.

"Elk houten raam werd hertekend volgens de originele vorm en profilering."

- Alix de Crombrugghe (architect)

Isolerende glasramen

De renovatie was een hele uitdaging. Vooral het buitenschrijnwerk vroeg extra aandacht. Dat moest beantwoorden aan de moderne isolatienormen, met behoud van de originele glasramen en raamopeningen die typerend zijn voor het kasteel en ook het karakter van de site benadrukken. Elk glasraam werd daarom stuk voor stuk gedemonteerd, volledig hersteld en in dubbel glas ingewerkt.

Elk houten raam werd ook hertekend in dezelfde vorm en profilering. Het perfect inwerken van deze ramen binnen dezelfde proporties van elk glasraam vroeg van onze schrijnwerkers oog voor het kleinste detail. Maar het resultaat mag gezien worden.

Innovatieve technieken

Om het authentieke aanzicht niet te verstoren, zochten we naar de meest elegante oplossingen voor de ingewerkte scharnieren, het beslag en de sloten. Bijkomend brachten we een innovatieve tochtdichte verftechniek aan rondom de ramen voor een optimale luchtdichtheid. Zo hielpen we het kasteel mee futureproof te maken, met respect voor het verleden.

Ziet er goed uit?

Laten we afspreken!

Heeft u plannen voor een gelijkaardig project? Wilt u weten wat we voor u kunnen doen? Contacteer ons. Wij komen graag bij u langs.

Afspraak maken