Hardhout met zacht karakter

Kantoorgebouw in Brugge

Je kunt er niet naast kijken. Wie via Oostkamp Brugge binnenrijdt, ziet langs het kanaal Oostende-Gent een opvallend kantoorgebouw liggen. Naast de strakke vorm en de gevel in witte crepi, springen vooral de houten raampartijen eruit. Letterlijk.

Italiaanse blokkaders

De ramen zijn geen gewone houten ramen. Het zijn brede blokkaders uit hardhout (padouk) die aan de betonnen constructie werden bevestigd. Daarop plaatsten we een aluminium glasprofiel dat aan de buitenkant afgewerkt is met dezelfde tropische houtsoort. De ramen springen dus subtiel uit de gevel, en zijn tegelijk prominent in het interieur aanwezig. Dat creëert een warm en natuurlijk effect. Binnen en buiten.

De inspiratie haalde de bouwheer in Italië, bij een kantoorcomplex in Tortona (Milaan), en op de campus van de Universiteit van Krakau in Polen. In België was deze techniek nog maar zelden gezien.

"Onze jarenlange ervaring met hout en aluminium bleek van goudwaarde in dit project."

Ritmische architectuur

Het hardhout geeft de glazen gevel van kantoorgebouw een esthetische uitstraling. Onder invloed van de weerselementen krijgen de profielen een mooie, zachte, bruin-grijze patine. De afwisseling van brede en smallere ramen zorgt bovendien voor een heel ritmische architectuur. Die mix kwam er echter vooral omdat we efficiënt met het (kostbare) hout wilden omspringen om het materiaalverlies tot een minimum te beperken.

Duurzame keuze

De warme uitstraling was niet de enige reden waarom de bouwheer voor blokkaders in hardhout koos. Ook het duurzame en onderhoudsvriendelijke karakter speelden een rol. Het hout hoeft niet te worden behandeld en is ongevoelig voor rot. Niet toevallig wordt het daarom vaak gebruikt in de scheepsbouw, voor dekken van zeiljachten bijvoorbeeld.

Bovendien isoleert hout goed, zeker in combinatie met het isolerend glas in de aluminium profielen. Omdat er geopteerd werd voor een (vraaggestuurd) ventilatiesysteem C-plus, konden we bovendien eenvoudig ventilatieroosters in de houten kaders integreren. Zo draagt het schrijnwerk bij aan de esthetiek én aan de energieprestatie van het gebouw.

Ziet er goed uit?

Laten we afspreken!

Heeft u plannen voor een gelijkaardig project? Wilt u weten wat we voor u kunnen doen? Contacteer ons. Wij komen graag bij u langs.

Afspraak maken